Szívritmuszavar – Miért fontos felismerni?

Szívritmuszavar – Miért fontos felismerni?

Szívünkben található a sinus csomó, mely a szervezetünk igényeinek megfelelően, egyenlő időközönként ad parancsot arra, hogy a szív pumpáljon. Ez az ingerképző és ingervezető rendszer olyan, mint egy áramforrás, ami vezetékeken keresztül működteti a motort. Az inger ingervezető rostokon fut a szív munkaizomzatához és ott összehúzódásra készteti azt.

Ritmusos szívműködés (sinus ritmus) esetén ugyanakkora időközönként képződik az inger. Nyugalomban átlagosan 60-70 ütés mérhető percenként, a nyugalmi szívfrekvencia, azaz a nyugalmi pulzusszám 50 és 100 között normális.

Az ettől lassabb szívverést bradycardiának, a gyorsabbat tachycardiának nevezzük. Sportolóknak például alacsonyabb a pulzusuk (50/perc körüli), kevésbé edzetteknek szaporább. Számos tényező befolyásolja a szívműködés frekvenciáját, fizikai igénybevételekor nagyobb szükség van oxigénben dús, friss vérre, ezért emelkedik a pulzus.

Mi az aritmia, avagy szívritmuszavar?

Ha a szívünk nem egyenlő időközönként ver, akkor beszélünk aritmiáról, azaz szívritmuszavarról. Sokféle betegség tartozik ide, melyek eltérnek egymástól abban, hogy hogyan keletkeznek, az ingerképző és ingervezető rendszer mely alkotóelemének hibájából erednek. A szívfrekvenciára gyakorolt hatásuk alapján tachycardiáról (magas pulzus) vagy bradycardiáról (alacsony pulzus) beszélhetünk, eredetük alapján pitvari vagy kamrai aritmiát különböztetünk meg.

A veszélyesség szempontjából is nagy különbségek vannak. Léteznek ártalmatlan ritmuszavarok, melyek inkább kellemetlenek, de egészen súlyos életveszélyes ritmuszavarok is vannak. Természetesen a kezelésük is eltér egymástól.

A szívritmuszavar tüneteinek megjelenése vagy a ritmuszavar észlelése esetén mindenképpen szakorvosi kivizsgálás javasolt, hogy a ritmuszavar fajtája meghatározásra kerüljön!

Szívritmuszavar Tünetei

A szívritmuszavar tüneteihez sorolható a szabálytalan, szapora vagy lassú szívverés, mellkasi fájdalom, mellkasi remegés, légszomj, szédülés, eszméletvesztés.

Szívritmuszavar Diagnózis

A szívritmuszavar kivizsgálása során először a legsúlyosabb és leggyakoribb okokat kell kizárni, majd haladni a kevésbé veszélyes és kevésbé gyakori okok irányába.

Szívritmuszavar lehetséges vizsgálatai

EKG, terheléses EKG, 24 órás Holter EKG, szívultrahang, laborvizsgálat, elektrofiziológiai vizsgálat.

Az EKG

Az EKG (elektrokardiogram) egy fájdalmatlan vizsgálat. Azon alapul, hogy a testfelszínen regisztrálni lehet a szív elektromos tevékenységét. Ezeket a jeleket négy végtagi és 12 mellkasi elektródával lehet elvezetni. Ezek az elvezetett elektromos jelek egy jellegzetes görbét rajzolnak ki. A szabályos görbétől való eltérés meghatározhatja a ritmuszavar keletkezésének helyét, annak típusát.

A fontosabb ritmuszavarok a következők:

  • Extrasystole (extra szívdobbanás)
  • Tachycardiák: Pitvarfibrilláció, Pitvari remegés, Szupraventrikuláris tachycardia, Wolff-Parkinson-White-szindróma, Kamrafibrilláció, Hosszú QT szindróma, Kamrai tachycardia
  • Bradycardiák: Sick sinus szindróma, Vezetési rendellenesség

Gyakran előfordul, hogy éppen akkor nincs ritmuszavar, amikor EKG-t készítenek, ilyenkor jó megoldás a 24 órás folyamatos EKG monitorozás (Holter). A vizsgált személyre EKG elvezetéseket tesznek és egy kis hordozható készülék folyamatosan rögzíti az EKG-t. A kiértékelés során a szakorvos áttekinti az eredményeket és diagnosztizálhatja a ritmuszavart. A telefonos vagy internet alapú EKG vizsgálat esetén nincs folyamatosan a páciensen a műszer, amikor ritmuszavart érez, elő tudja venni a kis hordozható műszert, melynek segítségével rögzíti az EKG-t. A fogadó oldalon megjelenő EKG alapján a kardiológus értékeli ki a felvételt.

Bizonyos esetekben szükség lehet elektrofiziológiai vizsgálatra, ilyenkor műtői körülmények között, a beteg combhajlatán át katétert vezetnek a szívbe és elektromosan térképezik fel azt.

A szívritmuszavar felismerésében egyre gyakoribb szerepet töltenek be az otthoni vérnyomásmérésre és/vagy EKG mérésre alkalmas készülékek is, de a ritmuszavar észlelése esetén elengedhetetlen az alapos kardiológiai vizsgálat.

A Sensa24 készülékek listája itt található ››

Szívritmuszavar kezelése

Cél a hatékony és biztonságos terápia elindítása, valamint az egyéni, személyre szabott életmód kialakítása.

A kezelés a ritmuszavar típusától függően változatos. Léteznek kezelést nem igénylő ártalmatlan ritmuszavarok. A gyakran nagyon kellemetlen néhány extra ütés, nem jelent súlyos ritmuszavart, nem jár következménnyel.

Kezelést igénylő ritmuszavarok esetén a gyógyszeres terápiától a műtéti megoldásig széles a paletta. A gyógyszeres kezelés részben olyan gyógyszerekből áll, amelyek megakadályozzák az újabb ritmuszavarok kialakulását, vagy lassítják a szívfrekvenciát, bizonyos esetekben véralvadásgátlókat is alkalmaznak. Erre azért van szükség, mert egyes ritmuszavarok hajlamosíthatnak a szívüregekben kialakuló vérrög (thrombus) kialakulására.

A kezelés egy másik módja a pacemaker kezelés. Eltérő ritmuszavarok esetében eltérő típusú pacemaker szükséges. A pacemaker egy kis telepből áll, amit a kulcscsont bőre alá ültetnek be. Ebből drót, elektróda vezet a szívbe, mely érzékeli a beteg szívműködését. Szükség esetén a pacemaker beavatkozik, ingert ad le, serkentve ezzel a szívet az összehúzódásra vagy éppen gátolja azt. Pacemakerrel élőknek nem javasolt erős mágneses térben tartózkodni, ugyanis ez befolyásolhatja, működésképtelenné is teheti a pacemakert.

A szívkatéterezés nem csak diagnosztikára alkalmas, a kezelésben is egyre nagyobb mértékben alkalmazzák. A rádiófrekvenciás abláció során az elektromos gócot ki lehet sütni és sok esetben teljesen megszűntethető a ritmuszavar.
Nagymértékű izzadáskor, hányás, hasmenés alkalmával sót (kálium) veszít a szervezet, mely számos ritmuszavar hátterében megtalálható. Ilyenkor figyelni kell a megfelelő kálium pótlásra.

Az egyszerre történő nagyobb mennyiségű alkoholfogyasztás is okozhat ritmuszavart.

Számos ok és betegség vezethet szívritmuszavarhoz, melyek között az ártalmatlantól az életet veszélyeztető ritmuszavarig sokféle előfordul, ezért tarjuk fontosnak a felismerést, felismerés esetén a szakorvosi kivizsgálást.

A szívritmuszavart a megfelelő mérőeszköz képes érzékelni.
Amennyiben a Sensa24 rendszerhez illesztett vérnyomásmérő készülék küldi bluetooth kapcsolaton az adatot az applikációba, akkor rögzítésre kerül az aritmia, ahol egy piros szív ikon, felkiáltó jellel jelenik meg a megfelelő mérés mellett.

Amennyiben az legutolsó 5 mérés során nem volt ritmuszavar, az előfizetéses csomagnak megfelelően küld riasztást a megjelölt hozzátartozóknak a Sensa24 rendszer. Ha nincs előfizetéses szolgáltatás, akkor az ingyenes rokon funkcióban található meg a kóros mérési eredmény.
Folyamatosan fennálló ritmuszavar esetén az aritmia riasztás kikapcsolható a webes felületen.
Kiemelten szeretnénk hangsúlyozni, hogy szívritmuszavar megjelenése, észlelése esetén mindenképpen fontos a kardiológiai kivizsgálás a ritmuszavar meghatározása, lehetséges kezelése céljából!

Próbáld ki a Sensa24-et, regisztrálj!

Ha hasznosnak tartod cikkünket, esetleg másnak is segítségére lehet, kérjük, oszd meg ezt a tartalmat és lájkold az oldalunkat!